News

GET READY FOR BREXIT! – NL

15 October 2020

IMPORTEREN IN DE EU:

Stap 1: Maak u bekend bij de Douane!
Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat betrokken is bij het exporteren vanuit het VK, heeft een GB EORI-nummer nodig – u kunt niet zonder een nummer exporteren. Als u een importeur of exporteur bent die een expediteur of douane-expediteur gebruikt voor uw in- en uitvoeraangiften, neem dan contact op met de nationale douane, aangezien het aanvraagproces van land tot land kan verschillen.

 

 

 


Stap 2: Bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet!
Na afloop van de Brexit-overgangsperiode,
bepaal als importeur of exporteur of u na de Brexit zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douane website een overzicht van mogelijke leveranciers.

 

 

 

 


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt!
Na de Brexit is het voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

 

 


Stap 4: Abonneer u op de services!
Importeurs dienen de vereiste gegevens in het in klarings systeem in te voeren of in te voeren via een EDI-interface naar het douanecomputer Paperless Customs and Excises (PLDA) -systeem. De aangifte ten invoer, inclusief beveiligingsgegevens, is verplicht online ingediend via het PLDA-programma (ICS = Import Control System).De importeur kan de goederen eveneens aangeven door een afgewerkt Enig Administratief Document (ED-formulier) voor te leggen aan de Belgische Douane. Het officiële model voor schriftelijke aangiften bij de douane is het Enig Administratief Document (ED). Het ED omschrijft producten en hun verplaatsingen over de hele wereld en is van fundamenteel belang voor de handel buiten de EU, of van niet-EU-goederen. Goederen die het douanegebied van de EU binnenkomen, zijn vanaf het moment van binnenkomst onderworpen aan douanetoezicht totdat de douaneformaliteiten zijn afgehandeld. Artikelen worden beveiligd door een summiere aangifte die wordt gedocumenteerd zodra de zaken aan de douane zijn getoond.

 


Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft!
Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. U wordt  dan verwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie. U kunt daar contact opnemen met uw opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen.Check daarom voordat u gaat rijden altijd de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

 

 

 

 

IMPORTEREN IN HET VK:

Stap 1:Krijg Een EORI Nummer!
Als bedrijfseigenaar moet u ervoor zorgen dat uw bedrijf een Economic Operator Registration and Identification Number (EORI) heeft. Als u goederen in het VK wilt blijven importeren, heeft u een 12-cijferige EORI nodig die begint met GB. Mogelijk hebt u geen EORI-nummer nodig als uw bedrijf servicegericht is of als u goederen wilt vervoeren tussen Noord-Ierland en Ierland. Als uw bedrijf geen EORI-nummer heeft, kunt u te maken krijgen met vertragingen en hogere kosten bij het importeren van goederen.Bekijk hier welke documenten u eventueel nodig heeft om een ​​EORI-nummer aan te vragen.

 

 

 

Stap 2:Doe Importverklaringe!
Om aangiften ten invoer te doen, kunt u een makelaar inhuren of dit zelf doen

EEN DOUANE-AGENT INHUREN: Expediteurs, makelaars en snelle pakketbeheerders zijn enkele van de soorten agenten die de douane voor u kunnen afhandelen. Expediteurs kunnen u helpen bij het verplaatsen van de goederen over de hele wereld. Ze kunnen zelfs regelingen treffen om u te helpen bij de inklaring. Makelaars of douane-expediteurs zorgen voor inklaring door de douane. Exploitanten van snelle pakketten kunnen u helpen binnen een bepaald tijdsbestek documenten, pakketten en vracht over de hele wereld te vervoeren. Ze kunnen zelfs de douane-inklaring voor u afhandelen, op voorwaarde dat u hen schriftelijke instructies geeft. De instructies moeten duidelijk maken of deze agenten direct of indirect voor u optreden. Als uw bedrijf nieuw is en u nog steeds op zoek bent naar een douane-expediteur, kunt u er een vinden op de lijst met douane-expediteurs van HMRC.

 

HET AANGEVEN VAN IMPORT ZELF:
Als u zelf aangiften ten invoer doet, zijn er drie belangrijke dingen die u moet weten wanneer u van buiten het VK importeert: hoe u moet indienen, wanneer u moet indienen en welke vakken u moet invullen.een.
a. Hoe indienen – Als u uw aangiften zelf indient, moeten deze elektronisch worden verzonden via het systeem Douane Afhandeling van Import en Export Freight (CHIEF). Hiervoor moet u zich eerst aanmelden om toegang te krijgen tot CHIEF en vervolgens kopen software van derden om aangiften elektronisch in te dienen via CHIEF.Bij het vervoeren van goederen in bagage of kleine voertuigen, moet u vooraf een volledige aangifte indienen als de goederen aan een van de volgende voorwaarden voldoen:- de waarde van goederen is meer dan 900 euro- de goederen wegen meer dan 1.000 kg- U verplaatst accijnsgoederen of goederen waarvoor beperkingen gelden- de goederen hebben een vergunning nodig- U bent van plan uitstel te eisen
b. Wanneer indienen – Onder normale omstandigheden moet een bedrijfseigenaar een volledige aangifte indienen wanneer goederen het VK binnenkomen. Verplaatst u uw goederen naar tijdelijke opslag onder douanetoezicht, dan kunnen ze 90 dagen in opslag blijven. Als de termijn van 90 dagen wordt overschreden, moet u de invoerrechten, btw en boete betalen.Het aangifteproces kan variëren als u de vereenvoudigde aangifteprocedure gebruikt of opereert onder een EIDR-machtiging (vermelding in het dossier van de aangever). Bij een no deal Brexit kunnen de goederen die u uit de EU importeert vertraging oplopen. Het kan namelijk langer duren dan normaal voordat u een volledige aangifte doet en uw invoerrechten en btw betaalt.Bij een no deal Brexit kun je nog steeds gebruikmaken van de roll on roll off ports of de Kanaaltunnel om goederen uit de EU te importeren. Het kan zijn dat u douaneaangiften moet overleggen en eventuele accijnzen of btw moet betalen.
c. In te vullen dozen – Elke keer dat u goederen verplaatst, moet u de goederencode in uw douaneaangiften vermelden. Mogelijk moet u ook de Customs Procedure Code (CPC) vermelden, die de toegepaste douaneregeling identificeert tijdens het verplaatsen van de goederen.

Stap 3: Maak Het Importeren Eenvoudiger!
Er zijn andere douaneprocedures die zijn ontworpen om het proces te stroomlijnen, zoals de Overeenkomst inzake gemeenschappelijk douanevervoer (CTC), die de manier waarop goederen worden vervoerd tussen of door de EU en de landen van gemeenschappelijk douanevervoer vereenvoudigt.Als uw bedrijf regelmatig goederen invoert, kunt u een rekening voor uitstel van invoerrechten aanmaken. Hiermee kunt u één betaling per tijdsinterval (bijvoorbeeld een maand) doen, in plaats van elke keer dat u iets importeert, te betalen. U kunt ook douanevergunningen krijgen, maar hiervoor heeft u een uitstelrekening nodig.

 

 

 

Stap 4:Controleer de te Betalen Belasting en Rechten!
Voor elke invoer moet u douanerechten en btw betalen. Als het VK de EU verlaat zonder akkoord, zullen de douanerechten voor invoer uit de EU en de rest van de wereld veranderen. Volgens rapporten zullen de tijdelijke tarieven tot 12 maanden van toepassing zijn totdat de regering haar openbare raadpleging heeft afgerond en een permanent tariefregime invoert. Op basis van waar de goederen vandaan komen, kunnen de tarieven worden geclassificeerd als preferentieel (ook wel meest begunstigde natie of MFN genoemd) en niet-preferentieel.Een preferentieel tarief zal van toepassing zijn op goederen als het land waaruit ze worden geïmporteerd een handelsovereenkomst heeft met het VK en deel uitmaakt van het algemene preferentieschema van het VK.Niet-preferentiële tarieven zullen van toepassing zijn op die landen die geen officiële handelsovereenkomst met het VK hebben en die uiteindelijk zullen moeten voldoen aan de handelsregels die zijn opgesteld door de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Wat de niet-preferentiële tarieven zijn bij een no deal Brexit, leest u hier. Als u uw bedrijf voor btw heeft aangemeld, dan moet u uw btw bij invoer betalen bij het indienen van uw btw-aangifte. Als u in uw bedrijf alcohol, tabak of biobrandstoffen importeert, moet u ook accijnzen betalen. De tarieven voor accijnzen vindt u hier.

 

 

Stap 5:Krijg het Juiste Type Licentie voor het Soort Goederen dat u Importeert!
Afhankelijk van het soort goederen dat u naar het VK verhuist, kan het zijn dat u een speciale vergunning of certificaat nodig heeft. Voor sommige goederen moet u misschien zelfs inspectiekosten betalen. Hier kunt u controleren of u vergunningen nodig heeft voor de goederen die u invoert.